Reistadløpet er et fellesarrangement hvor idrettslagene Bardu IL, Bardufoss og Omegn Idrettsforening og IL Kampen, samt Forsvaret samarbeider. Reistadløpet var fra starten av et løp som innholdet militære feltdisipliner som skyting og avstandsbedømmelse. Det militære særpreget er mindre i dag, men Reistadløpet er et mål for mange militære deltakere og har vært militært norgesmesterskap ved flere anledninger. 

Hensikten med Reistadløpet er å ivareta oberst Ole Reistads minne. Foruten å ha vunnet OL-gull i patruljeløp i 1928 så var han også norsk mester i femkamp i 1922. I 1940 var han skvadronsjef på Bardufoss. Senere under krigen ble han sjef for Little Norway i Canada hvor de norske flygerne ble utdannet og trent. Fra 1945 til 1949 satt han som sjef for Luftkommando Nord-Norge på Bardufoss.

Ole Reistad har satt varige spor etter seg. Idrett og friluftsliv var viktige deler i hans liv og han hadde et stort engasjement for samarbeid mellom det sivile og det militære samfunn.

Reistadløpet har blitt avlyst kun fem ganger siden første løpet ble gjennomført for 61 år siden. Det var i 1960, 1980 og 1989 – alle disse gangene på grunn av værforholdene. Samt at det ble avlyst i 2020 og 2021 på grunn av Corona-viruset. I 2021-ble det dog gjennomført både et QReistadløpet og et VirtuellReistadløpet, dette med stor suksess med totalt hele 736 deltakere. I 2022 gjennomføres dermed det 60. Reistadløpet! De første årene gikk løpet fra Bardufoss til Setermoen annethvert år, og som i dag annethvert år med start på Artillerisletta. Allerede på 1960-tallet bestemte man at løpet skulle gå hvert år fra Setermoen til Bardufoss. Dette for å forenkle arrangementet, men også for at det som regnes som den harde stigningen opp mot Orta, var særlig vanskelig å kjøre ned.

Fra og med 2017 ble Reistadløpet en del av Ski Classics, langløpenes verdenscup – dette med slagordet «Pure Arctic Madness!»

Det som skiller Reistadløpet fra ABSOLUTT ALLE andre løp i SC er at INGEN enda har vunnet løpet med kun å stake – her må det feste til!

Totalt er det 34 ulike dameløpere som har vunnet Reistadløpet. I VSC er det tre ulike vinnere på de tre årene vi har vært en del av VSC (A. Øyre Slind, M. Ishida og J. Kowalczyk). Totalt er det ulike 28 herreløpere som har vunnet Reistadløpet. I VSC er det tre ulike vinnere på de tre årene vi har vært en del av VSC (M. Gunnulfsen, P. Eliassen og T. A. Gjerdalen).

 

I herreklassen er det to som har vunnet Reistadløpet hele åtte ganger hver. Det er Herulf Berntsen (IL Kampen) og Toralf Heimdal (Dølaski). Heimdal er ordfører i Bardu kommune og sitter også i styret i Reistadløpet AS. Videre så har Håkon Mikalsen 6 seire. Flest seire på rad har Herulf Berntsen som vant løpet fom 1966 tom 1971 – hele seks ganger på rad.

 

I dameklassen er det Åshild Storevik som er dronninga. Hun har vunnet Reistadløpet hele 8 ganger, hvorav hun vant 6 løp på rad (fom 1996 tom 2001). Ellers er det fire løpere som har vunnet tre ganger hver. Det er Sigrun Pedersen, Hebe Kvernmo, Eli M. Pedersen og Sara Svendsen.

 

Løyperekorder

 På den tradisjonelle 30-kilometeren (før vi ble en del av VSC) så er løyperekordene;

▪ Menn: Toralf Heimdal – 1.23.37 – 1994

▪ Damer: Sara Svendsen – 1.35.23 – 2008

 

Etter at vi ble en del av VSC så ble den tradisjonelle Reistadløpstraseen noe lengre (34K) og løyperekordene her er som følger;

▪ Menn: Eirik Haugsnes – 1.46.41,5 – 2019

▪ Damer: Ingrid Andrea Gulbrandsen – 1.52.31,1 – 2019

 

På 50k er løyperekordene som følger;

▪ Menn: Mikal Gunnulfsen – 2.00.59,3 – 2019

▪ Damer: Astrid Øyre Slind – 2.19.06,0 – 2019

• Så skal det i rettferdighetens navn sies at 2017-vinnerne, Petter Eliassen og Justyna Kowalczyk, hadde en noe lengre løype å gå enn hva vi hadde i 2018 og 2019.

 

Legendene

De som blir Reistadløpslegender er herreløpere som har fullført 50 renn eller flere og dameløpere som har fullført 40 renn eller flere. Damene fikk lov til å delta først i 1964 og derfor forskjellen mellom 50 og 40 fullførte renn. Legendene går med egne startnummer. 


 Ambasadører

Reistadløpet har knyttet til seg seks ambassadører. Det er nasjonalikonet Oddvar Brå, komiker Finn Arve Sørbøe, parautøver Vilde Nilsen og seksgangervinner Håkon Mikalsen. I tillegg er landslagsløperne Erik Valnes og Anna Svendsen Reistadløpsambassadører.o Ambassadørene har egne startnummer merket «Ambassadør».


For mer info om, og påmelding til Reistadløpet, se www.reistadlopet.no